Blog, Απώλεια Βάρους, Διατροφή

Εργασία στην Κέρκυρα ή σε νησί: Μάθε πώς να διατηρείς την ενέργεια και το βάρος σου σε ιδανικά επίπεδα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου

Εργασία στην Κέρκυρα ή σε νησί

Κατά τη θερινή περίοδο, η Κέρκυρα, όπως και τα περισσότερα νησιά στην Ελλάδα, κατακλύζεται από τουρίστες από όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα το εργατικό δυναμικό στο νησί να διογκώνεται για να καλύψει τη ζήτηση.

Η εργασία σε νησί κατά τη θερινή περίοδο είναι απαιτητική σωματικά και ψυχικά και μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων. Μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και η διαχείριση του βάρους τους.

Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, οι μέρες μεγαλώνουν και δημιουργείτε μια ανέμελη ατμόσφαιρα γύρω μας. Με την αύξηση της θερμοκρασίας υπάρχει ο κίνδυνος αφυδάτωσης, δερματικού εγκαύματος, πυρετού και θερμοπληξίας, εάν δεν πίνετε και δεν τρώτε τα σωστά προϊόντα. Είναι καλό να ακολουθήσετε μια εποχιακή δίαιτα, πλούσια σε θρεπτικές αξίες.

Τα εποχιακά τρόφιμα μπορούν να σας βοηθήσουν να απολαύσετε ένα ουράνιο τόξο από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά που να παρέχουν στο σώμα απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα και αντιοξειδωτικά. Η κατανάλωση εποχιακών τροφών βοηθά επίσης στην ενίσχυση των φυσικών καθαριστικών και θεραπευτικών ικανοτήτων λειτουργίας του οργανικού μας συστήματός.

Η ζέστη του καλοκαιριού, ειδικά στα ελληνικά νησιά μας όπως η όμορφη Κέρκυρα, μπορεί να επηρεάσει άτομα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, αθλητές που προπονούνται πολλές ώρες, παιδιά που τρέχουν ασταμάτητα, καθώς και ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι. Μπορεί να υπάρξει απώλεια υγρών και αλάτων από το σώμα μας που οδηγεί σε αφυδάτωση, κράμπες και εξάντληση.

Εργασία στην Κέρκυρα ή σε νησί – Διατήρησ Βάρους και Ενέργειες στρατηγικά

Οι απαιτήσεις και οι πολλές ώρες εργασίας  μπορούν να κάνουν τους εργαζόμενους να αισθάνονται εξαντλημένοι και εξουθενωμένοι, καθιστώντας εύκολη την αναζήτηση γρήγορων και ανθυγιεινών σνακ ή την πλήρη παράλειψη γευμάτων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών, που μπορεί να προκαλέσει κόπωση και έλλειψη διαύγειας. Επιπλέον, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση ή σε απότομη μείωση βάρους, η οποία μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Ο ζεστός και υγρός καιρός κατά τη θερινή περίοδο μπορεί επίσης να επιδεινώσει αυτά τα προβλήματα. Η ζέστη μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ενέργειας, πονοκεφάλους και μυϊκές κράμπες. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να δυσκολέψει το σώμα να ρυθμίσει τη θερμοκρασία, οδηγώντας σε θερμική εξάντληση ή ακόμα και θερμοπληξία.

Επιπλέον, η εξάντληση και η αφυδάτωση μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των εργαζομένων. Η χρόνια κόπωση και η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσουν ευερεθιστότητα, εναλλαγές της διάθεσης και άγχος, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους εργαζόμενους να εκτελούν αποτελεσματικά τη δουλειά τους.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνδυαστικά  κάνουν δύσκολο σε έναν εργαζόμενο κατά τη θερινή περίοδο να μπορεί να διατηρήσει μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Διατηρήστε το σωστό επίπεδο ενυδάτωσης στον οργανισμό σας

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το σώμα σας χρειάζεται τροφές που είναι πλούσιες σε νερό και ηλεκτρολύτες και μια δίαιτα που θα κρατά σταθερά τα επίπεδα ενέργειάς σας. Το να πίνουμε περισσότερο νερό, να τρώμε δροσερά λαχανικά και φρούτα βοηθούν πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες να διατηρήσουμε τα επίπεδα ενέργειας υψηλά. Συμπεριλάβετε φρούτα πλούσια σε νερό και μέταλλα όπως καρπούζια, πορτοκάλια, λεμόνια και φράουλες στα γεύματά σας. Τα λαχανικά όπως το σέλινο, το μαρούλι, το σπανάκι και το αγγούρι βοηθούν επίσης στην αναζωογόνηση του σώματος.

Εργασία στην Κέρκυρα ή σε νησί

Εργασία στην Κέρκυρα ή σε νησί

Μερικά βήματα που μπορούν να βοηθήσουν  για να διατηρήσουμε  την ενέργεια και το βάρος μας σε ιδανικά επίπεδα κατά τη θερινή περίοδο είναι τα εξής:

Μείνετε ενυδατωμένοι: Πίνετε άφθονο νερό όλη την ημέρα, ειδικά όταν οι συνθήκες εργασίας έχουν ζέστη και υγρασία. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κόπωση και πονοκεφάλους, επομένως είναι σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι για να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας.

Προγραμματίστε τα γεύματα και τα σνακ σας: Αφιερώστε χρόνο πριν πάτε στη δουλεία  για να προγραμματίσετε τα γεύματα και τα σνακ της ημέρας ή ακόμα και για ολόκληρη την εβδομάδα. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις ανθυγιεινές επιλογές όταν είστε πεινασμένοι και πιέζεστε από τον χρόνο.

Κάντε διαλείμματα:  Αν η φύση της εργασίας σας το επιτρέπει, κάντε τακτικά διαλείμματα μέσα στην ημέρα για ξεκούραση και επαναφόρτιση. Ακόμη και ένα σύντομο διάλειμμα μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τα επίπεδα της ενέργειας και της παραγωγικότητά σας.

Κοιμηθείτε αρκετά: Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά κάθε βράδυ. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και κακές επιλογές τροφίμων.

Αν λόγω της φύσης της εργασίας μας είναι ακατόρθωτο να εφαρμόσουμε όλα τα παραπάνω τότε το αποτέλεσμα πιθανότατα να είναι η εξουθένωση.

Η εξουθένωση είναι μια κατάσταση συναισθηματικής, σωματικής και ψυχικής εξάντλησης που εμφανίζεται όταν ένα άτομο αισθάνεται καταβεβλημένο και ανίκανο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δουλειάς του. Οι εργαζόμενοι που εργάζονται πολλές ώρες και έχουν σωματικά απαιτητικές θέσεις εργασίας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επαγγελματικής εξουθένωσης, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο αιχμής.

Η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου κατάθλιψης, άγχους και χρόνιων ασθενειών. Μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση και την παραγωγικότητα της εργασίας, οδηγώντας πολλές φορές σε αυξημένες απουσίες και μειωμένη εργασιακή ικανοποίηση.

Ένας τρόπος για να αποφύγουμε την εξουθένωση και τις απότομες αλλαγές βάρους, διατηρώντας την ευεξία μας σε υγιή επίπεδα είναι το να ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα τα παραπάνω βήματα, με μικρές ευέλικτες διατροφικές λύσεις, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ενυδάτωση και την λήψη απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων που έχει ανάγκη το σώμα μας, σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μια εξαιρετική λύση που παρέχει μεγάλη ευκολία στο να πετύχουμε όλα τα παραπάνω, είναι το ευέλικτο πρόγραμμα διατροφής της Herbalife.  Με την καθοδήγηση ενός έμπειρου Σύμβουλου Διατροφής  της Herbalife , που θα λάβει υπόψη συγκεκριμένες ανάγκες, τρόπο ζωής και ωράρια εργασίας σας,  μπορείτε να προσαρμόσετε ένα πρόγραμμα στη δική σας καθημερινότητα, που να καλύπτει τις ανάγκες σας σε ενέργεια, ενυδάτωση και θρεπτικά συστατικά  .

Το ευέλικτο πρόγραμμα διατροφής της Herbalife για εργαζομένους περιλαμβάνει  μια σειρά πολύ γευστικών προϊόντων που μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα στην καθημερινότητα και να βοηθήσουν όσους  εργάζονται κατά τη θερινή περίοδο να παραμείνουν υγιείς και γεμάτοι ενέργεια. Εδώ είναι μερικά από τα βασικά προϊόντα:

Herbalife ρόφημα Formula 1: Αυτό το νόστιμο και θρεπτικό ρόφημα είναι ένας βολικός και γρήγορος τρόπος για να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε σε ένα γεύμα. Είναι ιδανικό για πολυάσχολους υπαλλήλους που δεν έχουν χρόνο να καθίσουν και να φάνε ένα πλήρες γεύμα. Το ρόφημα Herbalife είναι διαθέσιμο σε μια ποικιλία 9 υπέροχων  γεύσεων για να καλύπτει τις γευστικές προτιμήσεις όλων.

Θρεπτικό-Πρωτεϊνούχο-Ρόφημα-Formula1-550gr

Θρεπτικό Πρωτεϊνούχο Ρόφημα Formula1 550gr

Herbalife Protein Bars: Αυτές οι νόστιμες σοκολατένιες μπάρες είναι μια εξαιρετική επιλογή σνακ για εργαζόμενους που δεν έχουν καθόλου χρόνο ή δεν μπορούν να σταματήσουν για να φάνε κάτι. Είναι γεμάτες με βιταμίνες και πρωτείνη, η οποία σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι, ενώ είναι επίσης χαμηλές σε θερμίδες και ζάχαρη, καθιστώντας τες μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση για σνακ.

Το Στιγμιαίο κοκτέιλ βοτάνων : είναι το γνωστό Τσάι Herbalife ένα δροσιστικό και γευστικό τσάι, σε μια υπέροχη ποικιλία φρουτένιων γεύσεων, που έχει σχεδιαστεί για να συμβάλλει στην ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας και στην υποστήριξη της διαχείρισης βάρους. Φτιαγμένο απο ένα μοναδικό μείγμα βοτάνων, συμπεριλαμβανομένου πράσινου τσαγιού, τσαγιού pekoe πορτοκαλιού και άλλων εκχυλισμάτων βοτάνων. Απίστευτα εύκολο στην παρασκευή του που χρειάζεται απλώς να ανακατέψουμε τη σκόνη σε ένα ποτήρι ή ένα μπουκάλι  νερό και να το απολαύσουμε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Τσαι herbalife

Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε;

Αποφύγετε την υπερβολική καφεΐνη και το αλκοόλ, καθώς αυτά τείνουν να προάγουν την αφυδάτωση. Το να πίνετε πολλούς επεξεργασμένους χυμούς με ζάχαρη, δεν σας βοηθά, ούτε σας οφελεί επίσης σε κάτι, απεναντίας σας επιβαρύνει τον οργανισμό. Αποφύγετε τα αλμυρά φαγητά, καθώς μπορούν να αλλάξουν την αρτηριακή σας πίεση όταν συνδυάζονται με την υπερβολική ζέστη της ατμόσφαιρας. Μειώστε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και εάν ακολουθείτε ειδική διατροφή, η οποία απαιτεί να καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φροντίστε να την εξισορροπείτε πίνοντας έξι έως οχτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Ωστόσο, εάν πίνετε σκέτο νερό και δεν είναι αυτό που σας αρέσει, τότε μπορείτε να προσπαθήσετε να σπάσετε τη μονοτονία προσθέτοντας μια φέτα λάιμ, μια φέτα πορτοκάλι ή ένα κλαδάκι μέντας.

Η κατανάλωση δροσιστικών λαχανικών και φρούτων συμβάλλουν στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας υψηλά, καθώς πολλά φρούτα και λαχανικά περιέχουν μεγάλο ποσοστό νερού. Μερικά από αυτά είναι τα αγγούρια, τα  καρπούζια, τα πορτοκάλια, τα λάχανα, οι ντομάτες, τα ραπανάκια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα πεπόνια, οι φράουλες, οι πιπεριές και αμέτρητα αλλά είδη, που βρίσκουμε πλούσια στο εμπόριο.

Υπάρχουν κάποιες τροφές που καλό είναι να αποφεύγονται, όπως τα πικάντικα τρόφιμα, τα όξινα προϊόντα και γενικότερα τα λιπαρά που είναι πλούσια σε θερμίδες. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα τρόφιμα τείνουν να αλλοιώνονται εύκολα, οδηγώντας σε τροφικές δηλητηριάσεις και άλλες ασθένειες. Ως εκ τούτου, ο σωστός χειρισμός και η κατάλληλη αποθήκευση των τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας.

Δώστε στον οργανισμό σας περισσότερα υγρά όπως νερό, φυσικά ροφήματα με σπόρους βασιλικού, βουτυρόγαλα, παγωμένο πράσινο τσάι και νερό καρύδας για να αναπληρώσετε τα στοιχεία του σώματος που χάνονται με τον ιδρώτα.

Για τους εργαζόμενους στην Κέρκυρα και σε άλλα επίσης πανέμορφα νησιά, η σωστή κατανάλωση τροφών και υγρών μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε παραγωγικοί και ενεργητικοί στη δουλειά σας. Οι άνθρωποι που εργάζονται μπορούν να υιοθετήσουν τις σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, ακολουθώντας τις πολύτιμες συμβουλές των ειδικών για το καλοκαίρι:

Πείτε όχι σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Αντικαταστήστε τα με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, αυγά και άπαχο κρέας ή ψάρι. Αποφύγετε να τρώτε έτοιμες τροφές απ’ έξω. Αντίθετα, μαγειρέψτε στο σπίτι και μεταφέρετε το δικό σας μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο στη δουλειά. Τρώτε μόνο μικρές μερίδες, καθώς η πέψη μπορεί να γίνει με πιο αργούς ρυθμούς το καλοκαίρι. Ξεκινήστε και τελειώστε τη μέρα σας με ένα μεγάλο ποτήρι νερό.

Η αύξηση της θερμότητας μπορεί να καταπονήσει το σώμα. Να προκαλέσει ευερεθιστότητα, έλλειψη συγκέντρωσης, προβλήματα ύπνου, δερματικές ευαισθησίες, έλλειψη ενέργειας και ανεπάρκεια βιταμινών και μετάλλων. Επομένως, όλοι πρέπει να προσέχουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είτε είναι  εργαζόμενοι, είτε απλά απολαμβάνουν τις διακοπές τους.

Συμπερασματικά

Συμπερασματικά, η εργασία κατά τη θερινή περίοδο στη Κέρκυρα μπορεί να είναι μια προκλητική εμπειρία, ειδικά όταν πρόκειται για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ο συνδυασμός των πολλών ωρών, των σωματικά απαιτητικών εργασιών και του ζεστού και υγρού καιρού μπορεί να δυσκολέψει τους εργαζόμενους να παραμείνουν γεμάτοι ενέργεια και ευεξία.

Ωστόσο, ακολουθώντας ένα ευέλικτο πρόγραμμα ο καθένας μπορεί να δώσει στον εαυτό του τα εφόδια που χρειάζεται για να παραμείνει υγιής, ενεργητικός και παραγωγικός καθ’ όλη τη θερινή περίοδο.

Είναι απαραίτητο λοιπόν να δοθεί προτεραιότητα στην υγεία και την ευεξία μας, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, για να αποφύγουμε την εξουθένωση και να έχουμε μια ικανοποιητική και επιτυχημένη καλοκαιρινή σεζόν στη Κέρκυρα.

Πηγές:

  1. GS Sudharani, Διαιτολόγος, Apollo Sugar Clinics
  2. Dr M Udaya Kumar Maiya, Ιατρικός διευθυντής στο Portea Medical.
  3. Dr Sonali Ray, Ανώτερος σύμβουλος και επικεφαλής της οικογενειακής ιατρικής, Narayana Health City, Bengaluru.
author-avatar

About Ξένια & Γιάννης

Δεν είναι τα κιλά που χάσαμε. Είναι η ζωή που κερδίσαμε. Με πλήρη καθοδήγηση. Δίπλα σου σε κάθε βήμα. Μέχρι να βγεις απ’τον λαβύρινθο και ξαναπάρεις πίσω τη ζωή σου ολόκληρη.

Αφήστε μια απάντηση