Blog, Απώλεια Βάρους, Διατροφή

Νηστεία και Διατροφή: Οδηγός για ισορροπημένα γεύματα

Νηστεία και Διατροφή

Η νηστεία της Σαρακοστής είναι μια αρχαία παράδοση που εφαρμόζεται από τις πρώτες ημέρες της Ορθοδοξία μας. Αν και δεν είναι υποχρεωτική, πολλοί πιστοί επιλέγουν να νηστεύουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ως μία ένδειξη τιμής στον Σωτήρα μας και στην Παναγία μας. Είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στο Θεό και να καθαρίσουμε σωματικά και πνευματικά!

 Μιας και η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής ξεκινάει σε λίγες μέρες, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται: «Τι μπορώ να τρώω στη νηστεία;», «Μπορώ να νηστεύω και παράλληλα να συνεχίσω την διατροφή μου;», «Τι να προτιμήσω αντί για κρέας;», «Μπορώ να πετύχω απώλεια βάρους στην περίοδο της νηστείας;» «Ποιους συνδυασμούς τροφίμων να προτιμήσω για να χορτάσω και παράλληλα να έχω τον έλεγχο του βάρους μου κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής; »

Νηστεία και διατροφή – Τι είναι η νηστεία και η δίαιτα της Σαρακοστής;

Η νηστεία και η δίαιτα της Σαρακοστής είναι η αποχή από μία συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων, αποφεύγοντας τα ζωικά προϊόντα για αυτό το χρονικό διάστημα. Όπως υποδηλώνει και το όνομα, η νηστεία αυτή συνδέεται με τη Σαρακοστή, αλλά μπορεί να συνεχιστεί και εκτός αυτής της περιόδου.

Ο σκοπός της νηστείας είναι να μας βοηθήσει να επικεντρωθούμε στον Θεό, να στερηθούμε κάποια πράγματα προκειμένου να κάνουμε χώρο στη ζωή μας γι’ Αυτόν και να αισθανθούμε βαθύτερα το θείο δράμα. Ο σκοπός της δίαιτας είναι παρόμοιος: πρόκειται για επιλογές που κάνουν καλό στην εμφάνιση και στην υγεία μας, ώστε να μπορούμε να ζούμε σε μία καλή κατάσταση.

Η νηστεία δεν είναι κάτι που κάνετε για να χάσετε βάρος ή να δείχνετε πιο όμορφη και κομψή. Είναι μια πράξη αυταπάρνησης που μπορεί να σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε στον Θεό και στα πράγματα που Εκείνος θέλει για τη ζωή σας. Υπάρχουν σίγουρα οφέλη από τη νηστεία, ειδικά όταν γίνεται με μέτρο, αλλά δεν πρέπει ποτέ να τη χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία για να αγνοούμε τις σωματικές μας ανάγκες.

Νηστεία και διατροφή – Ποια είναι τα θετικά της νηστείας;

Μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε αυτοπειθαρχία. Σας αναγκάζει να ελέγξετε τις επιθυμίες σας για φαγητό ή να αποφύγετε πράγματα που είναι επιβλαβή για τον οργανισμό, όπως χημικές ουσίες και αλκοόλ. Μαθαίνουμε πώς να μην υποκύπτουμε στους πειρασμούς κατά τη διάρκεια της νηστείας και εκτός αυτής, αναπτύσσοντας με τη πάροδο του χρόνου, τη δύναμη της θέλησής μας, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη πειθαρχία να αντιστεκόμαστε σε κάθε τι που βλάπτει την υγεία μας.

Μπορείτε να χάσετε βάρος μέσω της νηστείας;

Όταν μιλάμε για Νηστεία και διατροφή πρέπει να σκεφτούμε τα παρακάτω. Η νηστεία μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Είναι αλήθεια, αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται.

Αν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, τότε η νηστεία μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από κακές διατροφικές συνήθειες, όπως το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων ή η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού αργά το βράδυ αρκεί να ακολουθείτε εναν υγιεινο και δραστηριο τροπο ζωής με μια πιο ισορροπημενη διατροφή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δυστηχώς πέφτουν στην παγίδα την περίοδο της νηστείας, έτσι αντί να γίνουν χορτοφάγοι, εξελλίσονται σε «ψωμοφάγοι».

Ετσι λοιπόν παρατηρείτε αύξηση του βάρους και του σωματικού λίπους λόγω της αυξημένης κατανάλωσης υδατανθράκων όπως , πατάτες, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα και άλλα, ενώ παράλληλα μειώνεται η πρόσληψη πρωτείνης που είναι ζωτικής σημασιάς για τον οργανισμό και την υγεία μας. Το ιδανικό βάρος λοιπόν μπορεί να επιχευθεί έχοντας ένα σταθερό πρόγραμμα και μετρήσιμους στόχους.

Αυτο συμβαίνει γιατι οι περισσότεροι ανθρωποι έχουν συνδυάσει την πρωτείνη με το κρέας και τα ζωικά παράγωγα και αγνοούν οτι μπορούν να καλύψουν τις αναγκες τους απο φυτικές πηγες πρωτείνης.

Καταλαβαίνω οτι μπορεί να είναι δύσκολο κατα την περίοδο της νηστείας να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας θρεπτικά, όμως αυτό δεν είναι ακατόρθωτο διότι υπάρχει ένα 100% φυτικό ισορροπημένο υποκατάστατο γεύματος, πολύ θρεπτικό και υγιεινό, με υψηλής βιολογικής αξίας πρωτείνη που μπορεί να καταναλωθεί και στη νηστεία.

Είναι το ρόφημα Formula 1 της Herbalife Nutrition με vegan συστατικά, υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, με 25 βιταμίνες και μέταλλα, εδώδιμες ίνες και όλα τα απαραίτητα στοιχεία σε ισορροπία που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία Προϊόντα Herbalife της αγοράς.

Εύκολο ρόφημα στη προετοιμασία και πολύ χορταστικό, σε 8 υπέροχες γεύσεις και κρεμώδη υφή, ιδανικό για όλους και ιδιαίτερα γι’ αυτούς που εργάζονται ή δεν έχουν χρόνο.

Θρεπτικό Πρωτεϊνούχο Ρόφημα Formula 1 550 g.

Συμπερασματικά

Η νηστεία δεν περιορίζεται μόνο στις θρησκευτικές παραδόσεις, αλλά χρησιμοποιείται επίσης από ορισμένους ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή για την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας. Είναι μια αρχαία πρακτική που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια.

Πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση ή εξασθένιση του οργανισμού λόγω έλλειψης βασικών θρεπτικών στοιχείων και βιταμινών. Αν ψάχνετε τρόπους για το πώς να χάσετε βάρος, ξεκινώντας από την νηστεία συμβουλευτείτε εναν εξειδικευμένο σύμβουλο, όπως είναι η Ξένια και ο Γιάννης, που θα σας καθοδηγήσουν σωστά και υπεύθυνα, με μεγάλη επιτυχία, στο αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

author-avatar

About Ξένια & Γιάννης

Δεν είναι τα κιλά που χάσαμε. Είναι η ζωή που κερδίσαμε. Με πλήρη καθοδήγηση. Δίπλα σου σε κάθε βήμα. Μέχρι να βγεις απ’τον λαβύρινθο και ξαναπάρεις πίσω τη ζωή σου ολόκληρη.

Αφήστε μια απάντηση