Blog, Απώλεια Βάρους

Πως φεύγει το σπλαχνικό λίπος στην κοιλιά

Πως φεύγει το σπλαχνικό λίπος στην κοιλιά

Σπλαχνικό λίπος στην κοιλιά. Αν έχετε παλέψει με αυτό το επίμονο λίπος στην κοιλιά που απλά δεν λέει να εξαφανιστεί ανεξάρτητα από το πόσο ασκείστε ή κάνετε δίαιτα, τότε δεν είστε οι μόνοι.

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πρόκληση του σπλαχνικού λίπους στην κοιλιά, το οποίο όχι μόνο επηρεάζει την εμφάνισή τους αλλά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις αιτίες που το προκαλούν και το αυξάνουν, τα συμπτώματά του και το πιο σημαντικό, αποτελεσματικές στρατηγικές για να απαλλαγούμε από αυτό.

Τι είναι το σπλαχνικό λίπος;

Το σπλαχνικό λίπος, γνωστό και ως ενδοκοιλιακό λίπος, είναι ένας τύπος λίπους που συσσωρεύεται βαθιά μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα, γύρω από ζωτικά όργανα όπως το ήπαρ, το πάγκρεας και τα έντερα.

Σε αντίθεση με το υποδόριο λίπος, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα, το σπλαχνικό λίπος δεν είναι ορατό και δεν μπορεί να “τσιμπηθεί” εύκολα.

Σχηματίζει ένα προστατευτικό μαξιλάρι γύρω από τα όργανά μας, αλλά οι υπερβολικές ποσότητες του μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα υγείας.

σπλαχνικό λίπος στην κοιλιά

Σπλαχνικό λίπος στην κοιλιά

Η διαφορά μεταξύ σπλαχνικού λίπους και υποδόριου λίπους.

Το σπλαχνικό λίπος και το υποδόριο λίπος διαφέρουν όχι μόνο ως προς τη θέση τους αλλά και ως προς τον αντίκτυπό τους στην υγεία μας. Το υποδόριο λίπος βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και μπορεί να τσιμπηθεί και να μετρηθεί.

Συμβάλλει στο σχήμα του σώματος και λειτουργεί ως ενεργειακό απόθεμα. Το σπλαχνικό λίπος, από την άλλη πλευρά, είναι κρυμμένο βαθιά μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα και τυλίγεται γύρω από τα όργανά μας.

Είναι πιο μεταβολικά ενεργό από το υποδόριο λίπος και απελευθερώνει επιβλαβείς ουσίες που μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Συμπτώματα του σπλαχνικού λίπους.

Το κοιλιακό λίπος μπορεί να μην εμφανίζει ορατά συμπτώματα, αλλά οι επιπτώσεις του στην υγεία μας μπορεί να είναι σημαντικές. Μερικοί συνήθεις δείκτες αυξημένου σπλαχνικού λίπους περιλαμβάνουν προεξέχουσα κοιλιά, περίμετρο μέσης μεγαλύτερη από 100 εκατοστά  για τους άνδρες και 89 εκατοστά για τις γυναίκες και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταστάσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι τύποι Καρκίνου.

Τι προκαλεί το σπλαχνικό λίπος;

Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους. Μία από τις κύριες αιτίες είναι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, που χαρακτηρίζεται από καθιστική ρουτίνα, δίαιτα πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και υπερβολική πρόσληψη θερμίδων.

Η γενετική προδιάθεση και οι ορμονικές ανισορροπίες μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην κατανομή του λίπους στο σώμα μας. Η ηλικία είναι ένας άλλος παράγοντας, καθώς το σπλαχνικό λίπος τείνει να αυξάνεται με την ηλικία λόγω της μείωσης της μυϊκής μάζας και του βραδύτερου μεταβολικού ρυθμού.

Πώς να απαλλαγείτε από το σπλαχνικό λίπος

Πώς να απαλλαγείτε από το σπλαχνικό λίπος

Πώς να απαλλαγείτε από το σπλαχνικό λίπος και η σημασία των εδώδιμων ινών

Ενώ η μείωση του λίπους σε μια συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι δυνατή, η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που εστιάζει στη συνολική απώλεια λίπους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σπλαχνικού λίπους. Οι δύο βασικοί πυλώνες της μείωσης του σπλαχνικού λίπους είναι η υγιεινή διατροφή και η τακτική σωματική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους.

Μια κρίσιμη πτυχή μιας υγιεινής διατροφής για τη μείωση του σπλαχνικού λίπους είναι η συμπερίληψη διαιτητικών ινών. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ξηροί καρποί όχι μόνο παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά, αλλά προσφέρουν και πολλά οφέλη στην καταπολέμηση του σπλαχνικού λίπους.

  • Πρώτον, βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης και προάγουν τον κορεσμό, αποτρέποντας την υπερκατανάλωση τροφής.
  • Δεύτερον, οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των σακχάρων και των λιπών, γεγονός που βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της συσσώρευσης λίπους.
  • Τέλος, οι διαλυτές φυτικές ίνες στοχεύουν ειδικά στο σπλαχνικό λίπος δεσμεύοντας τη χοληστερόλη και αποβάλλοντάς την από το σώμα.

Εκτός από τις διατροφικές αλλαγές, η ενσωμάτωση της τακτικής σωματικής δραστηριότητας στη ρουτίνα σας είναι ζωτικής σημασίας για την απώλεια βάρους και τη μείωση του σπλαχνικού λίπους.

Η ενασχόληση με αερόβιες ασκήσεις, όπως γρήγορο περπάτημα, τζόκινγκ, ποδηλασία ή κολύμπι, μπορεί να βοηθήσει στην καύση θερμίδων και στην προώθηση της απώλειας λίπους σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του σπλαχνικού λίπους που αποθηκεύεται στην κοιλιακή χώρα.

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως η άρση βαρών ή η προπόνηση με αντιστάσεις, είναι επίσης ωφέλιμες καθώς βοηθούν στην οικοδόμηση μυϊκής μάζας, η οποία αυξάνει τον μεταβολισμό και συμβάλλει στη συνολική απώλεια λίπους.

Για άτομα που δυσκολεύονται να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε φυτικές ίνες μόνο μέσω της διατροφής, τα συμπληρώματα εδώδιμων ινών μπορούν να θεωρηθούν ως συμπληρωματική λύση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο για τις ατομικές σας ανάγκες και να καθορίσετε την κατάλληλη δόση εξατομικεύοντας τις ανάγκες σας. Με τα herbalife προϊόντα και την υποστήριξη από εμάς, θα έχετε ένα ρεαλιστικό στόχο όπως και πλάνο για να αποκτήσετε το σώμα που πάντα θα θέλατε.

Συμπερασματικά

Συμπερασματικά το σπλαχνικό λίπος στην κοιλιά δεν είναι απλώς μια αισθητική ανησυχία καθώς εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.

Κατανοώντας τις αιτίες του σπλαχνικού λίπους και εφαρμόζοντας αποτελεσματικές στρατηγικές για τη μείωσή του, όπως η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και τακτικής σωματικής δραστηριότητας, μπορείτε να βελτιώσετε τη συνολική σας ευεξία και να μειώσετε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Επιπλέον, οι εδώδιμες και οι φυτικές ίνες παίζουν κρίσιμο ρόλο στη μείωση του σπλαχνικού λίπους προάγοντας τον κορεσμό, σταθεροποιώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στοχεύοντας τη χοληστερόλη.

Κάνοντας αυτές τις θετικές αλλαγές, μπορείτε να επιτύχετε ένα πιο υγιές βάρος, ένα πιο αδύνατο κορμό και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Βιβλιογραφία:

-Προσωπικό Mayo Clinic. (2021, 26 Ιουνίου). Κοιλιακό λίπος στους άνδρες: Γιατί η απώλεια βάρους έχει σημασία. Κλινική Mayo

-Harvard Health Publishing. (ν). Το κοιλιακό λίπος και τι πρέπει να κάνετε για αυτό. Υγεία του Χάρβαρντ

-NIDDK. (ν). Στατιστικά για το υπέρβαρο και την παχυσαρκία. Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφροπαθειών.

-Slavin, J. (2013). Fiber and prebiotics: Mechanisms and health benefits. Nutrients, 5(4), 1417-1435. doi: 10.3390/nu5041417

McRae, M. P. (2017). Dietary fiber intake and type 2 diabetes mellitus: An umbrella review of meta-analyses.

author-avatar

About Ξένια & Γιάννης

Δεν είναι τα κιλά που χάσαμε. Είναι η ζωή που κερδίσαμε. Με πλήρη καθοδήγηση. Δίπλα σου σε κάθε βήμα. Μέχρι να βγεις απ’τον λαβύρινθο και ξαναπάρεις πίσω τη ζωή σου ολόκληρη.

Αφήστε μια απάντηση