Blog, Διατροφή

Απλές και θρεπτικές καλοκαιρινές συνταγές για μια ισορροπημένη διατροφή

Απλές και θρεπτικές καλοκαιρινές συνταγές για μια ισορροπημένη διατροφή

Αν ονειρευόσασταν όλο το χειμώνα μπάρμπεκιου στην αυλή ή στο μπαλκόνι ή πικνίκ στην ύπαιθρο και στην παραλία, μην αφήσετε μια συγκεκριμένη διατροφή που κάνατε και την προσπάθεια να τρώτε πιο υγιεινά, να χαλάσει τα σχέδιά σας.

Έχουμε πάρα πολλές υγιεινές επιλογές για να απολαύσετε τα αγαπημένα σας φαγητά όλη τη σεζόν.

Γνωρίζουμε ότι η υγεία είναι σημαντική για όλους τους ανθρώπους, επομένως έχουμε συμπεριλάβει επιλογές για κάθε δίαιτα, όπως χαμηλή σε υδατάνθρακες και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Ρίξτε μια ματιά στη λίστα μας με υγιεινές καλοκαιρινές συνταγές και μπορείτε να ζήσετε όμορφες στιγμές στον ήλιο φέτος.

Καλοκαιρινή αυγοσαλάτα με βασιλικό & αρακά

Χρησιμοποιήστε χόρτα εποχής, πατάτες και αυγά με ένα ελαφρύ dressing βοτάνων. Για να φτιάξετε αυτό το υγιεινό μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο, που είναι γεμάτο με σίδηρο, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες, δείτε τι προτείνουμε:

Υλικά:

  • 150 γραμμάρια πατάτες κομμένες σε χοντρές φέτες
  • 160 γραμμάρια φασόλια κομμένα
  • 160 γραμμάρια αρακά
  • 3 αυγά
  • 160 γρ μαρούλι, χοντροκομμένο σε κομμάτια

Για το dressing

  • 1 κουταλιά της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξίδι μηλίτη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
  • 2 κουταλιές της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές της σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη

Εκτέλεση:

Βράζουμε τις πατάτες για 5 λεπτά. Προσθέστε τα φασόλια και μαγειρεύουμε άλλα 5 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον αρακά και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα αυγά για 8 λεπτά. Τα ξεφλουδίζουμε προσεκτικά και τα κόβουμε στη μέση.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με το dressing σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε μαύρο πιπέρι κατά βούληση.

Σερβίρετε και τοποθετείστε από πάνω τα αυγά.

Διαβάστε – 7 αποτελεσματικές στρατηγικές για να ξεκινήσετε το καλοκαιρινό σας ταξίδι απώλειας βάρους

Σαλάτα με κοτόπουλο

  • 1 μαρούλι
  • 150 γρ. κοτόπουλο, μαγειρεμένο
  • 2 κ.σ. κόλιανδρο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 50 γρ. κρουτόν
  • 2 κ.σ. ελιές, σε ροδέλες (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. καλαμπόκι (προαιρετικά)

Για το dressing

  • 100 γρ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα
  • 2 κ.σ. νερό
  • Αλάτι (προαιρετικά)

Βάζουμε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, την πάπρικα, το νερό και το αλάτι και  ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους.

Περεχύνουμε το dressing στη σαλάτα και ανακατεύουμε μέχρι να την καλύψει εντελώς.

Ψάρι στη λαδόκολλα

Mια πανεύκολη και γρήγορη θαλασσινή δημιουργία υψηλής διατροφικής αξίας.

Υλικά:

  • 1 κιλό τσιπούρες φρέσκες
  • Ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • Μερικά κλαράκια δενδρολίβανο
  • Ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κρεμμύδι ξερό, σε λεπτές φέτες
  • Μέτριες φέτες ντομάτας

Διαβάστε – 5 τρόποι για να νικήσετε την καλοκαιρινή κούραση και να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας

Εκτέλεση:

Σε ένα ταψί στρώνουμε αλουμινόχαρτο και από πάνω ένα κομμάτι λαδόκολλα. Πλένουμε καλά τα ψάρια και βάζουμε χυμό λεμονιού, ρίγανη, πιπέρι και από ένα μικρό κλαράκι δενδρολίβανο.

Στο ταψί στη βάση τοποθετούμε τις φέτες λεμονιού και κρεμμυδιού. Βάζουμε τα ψάρια και ρίχνουμε ελαιόλαδο, ρίγανη και θρούμπι, αλάτι και πιπέρι.

Προσθέτουμε τις φέτες ντομάτας.

Κλείνουμε σαν φάκελο το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και τα δένουμε με σπάγκο για να μην χυθούν τα υγρά.

Βάζουμε το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC και ψήνουμε για 25 λεπτά.

Αν θέλουμε να πάρει ακόμα ωραιότερο χρώμα τότε το αφήνουμε στο γκριλ για 5 λεπτά.

Σερβίρουμε σε πιατέλα με λαδολέμονο και ρίγανη.

Χταποδοσαλάτα

Υλικά:

  • 1000γρ. -1.200γρ. χταπόδι
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κ.σ. αγγουράκι τουρσί
  • 2 κ.σ. κάπαρη
  • 2 τμχ. κρεμμύδι φρέσκο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι ρόκα ή αλμυρίκι χόρτα
  • 10 τμχ ντοματίνια
  • 1/2 φινόκιο
  • 4 κ.σ. βαλσάμικο κρέμα
  • ελαιόλαδο
  • Αλάτι, ρίγανη

Εκτέλεση:

Κόβουμε το χταπόδι στη μέση, μετά σε πλοκάμια και το τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα. Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και τις βάζουμε πάνω στο χταπόδι, μαζί με τα φύλλα δάφνης. Τυλίγουμε με τη λαδόκολλα και έπειτα με αλουμινόχαρτο αεροστεγώς.

Τοποθετούμε το χταπόδι σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 1 ώρα.

Βγάζουμε απ’ τον φούρνο, τοποθετούμε τα πλοκάμια σε ένα πιάτο και αφήνουμε να κρυώσουν. Κόβουμε τα πλοκάμια σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Στο μπολ προσθέτουμε ψιλοκομμένο το αγγούρι, την κάπαρη, το φρέσκο κρεμμύδι, το φινόκιο, τον μαϊντανό και τα ντοματίνια. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη ρόκα σε κομμάτια. Τέλος το βαλσάμικο, το ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη και σερβίρουμε κρύα τη σαλάτα μας!

Χοιρινό κατσαρόλας με γιαούρτι, μουστάρδα και λεμόνι

Υλικά:

  • 1 1/2 κιλό χοιρινό λαιμό
  • 30 γρ αλεύρι ολικής
  • ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 στικ σέλερι
  • 2 σκ σκόρδο
  • 1 λεμόνι χυμό
  • 1 κύβο κοτόπουλο
  • 800 ml νερό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 150 γρ γιαούρτι
  • 2 κ.σ μουστάρδα

Εκτέλεση:

Κόβουμε το χοιρινό σε μερίδες.

Αλατοπιπερώνουμε και το περνάμε από αλεύρι ολικής τινάζοντας για να φύγει το περιττό αλεύρι. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε με ελαιόλαδο τα κομμάτια χοιρινού σε δόσεις και όταν πάρουν χρώμα τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σέλερι σε φέτες και το σκόρδο. Όταν σοταριστούν και μαλακώσουν προσθέτουμε το κρέας.

Σβήνουμε με το λεμόνι προσθέτουμε τη δάφνη και τον κύβο κοτόπουλο και το νερό. Το αφήνουμε σκεπασμένο με καπάκι για 1:20 λεπτά, περίπου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να μαλακώσει το χοιρινό μας.

Ελέγχουμε αν χρειαστεί υγρά.

Όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο, σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.

Σβήνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Προσθέτουμε σιγά σιγά τη σάλτσα (υγρά) που έχουμε στην κατσαρόλα στο μπολ με το γιαούρτι, ανακατεύοντας συνεχώς (αυτό το κάνουμε για να μην μας κόψει το γιαούρτι). Έπειτα προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη σάλτσα που έχει δημιουργηθεί στο μπολ.

Η ενσωμάτωση απλών και θρεπτικών καλοκαιρινών συνταγών στη διατροφή σας μπορεί να είναι μια απολαυστική και ικανοποιητική εμπειρία. Εστιάζοντας σε φρέσκα, εποχιακά τρόφιμα και εξερευνώντας ποικιλίες γεύσεων, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ισορροπημένη διατροφή που θρέφει το σώμα σας γευστικά και απολαυστικά.

Είτε πρόκειται για μια δροσερή σαλάτα, ή ένα νόστιμο γεύμα στη σχάρα, το καλοκαίρι προσφέρει πληθώρα επιλογών για την προώθηση ισορροπημένης διατροφής και ευεξίας. Θυμηθείτε να παραμείνετε ενυδατωμένοι, να πειραματιστείτε με διαφορετικά τρόφιμα και να απολαύσετε τη θρεπτική γενναιοδωρία που έχει να προσφέρει το καλοκαίρι. Ευχές για ένα καλοκαίρι γεμάτο νόστιμα και θρεπτικά γεύματα!

Πηγές:

Πέτρος Συρίγος: Σεφ

BBC Good Food: Νούμερο ένα ιστότοπος τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου

Αφήστε μια απάντηση